måndag 6 oktober 2008

Bagartag

Nu jäklar ska det bakas här hemma! Bakplåtspapper gick inte att hitta i min mataffär, så jag får smöra in det där irriterande smörgåspapperet den här gången. Först ut är dock ett av min kära systers brödrecept som hon i sin tur fått från sin goda vän Jessica! Har köpt limpform i teflon detta tillfälle till ära. Jag gör brödet "Kenyan style" - vilket betyder att jag inte hittat alla ingredienser. Jag hoppas till exempel att det går bra med yoghurt istället för filmjölk... Och rågsikten får bytas ut mot något annat. Likaså rågmjölet. Och det får bli veteflingor istället för vetekli. Fortsättning följer!

Jessicas filmjölkslimpor (2st)
Ungstemp: 175C; Tid i ugn 55-75 min beroende på ugn!

Behövs: Bunke, träslev, måttsats och två brödformar (gärna i teflon).
1L filmjölk
1dl sirap (jag brukar använda mig av mörksirap)
5tsk bikarbonat
5dl vetemjöl
3dl grahamsmjöl
2dl vetekli
2,5dl rågsikt
2,5dl rågmjöl
en nypa salt

Blanda allt i en skål. Degen/smeten ska vara relativt lös och ska gå att stjälpa över i två smorda formar. Denna deg ska inte jäsa eller knådas utan bara blandas ihop. Praktiskt med lite disk! Tiden i ugnen kan variera beroende på ugn och det kan vara knepigt första gången att gissa sig till då brödet är klart då det blir mörkbrunt ganska snabbt. Men en bra måttstock brukar vara en timme. Om brödet bränns vid dessförinnan lägg över aluminiumfolie.

Oftast får man skära försiktigt runt brödet innan man stjälper upp det. Om du lägger i goda nötter får du räkna med att de blir grönfärgade av bikarbonatet. Det är helt ofarligt, men bra att veta om någon frågar. För det kommer de att göra! Partytrick? Brödet har en ganska kort hållbarhetstid (ca 5 dagar), så dela limporna och frys in. Gott med extrasaltat smör!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vill bara säga att fotona från Karen B´s hus är så fina. Så roligt att få se det.

Apropå smörgåspapp istället för bakplåtspapper...väldigt irriterande att pilla bort från brödet.
Kram
Mam

Camilla sa...

Du måste berätta om hur brödet blir imorgon då du bakar! Brödet brukar alltid bli bra, men smakar olika varje gång beroende på vilka mjölsorter man har hemma. Kram, Camilla

Susanna sa...

Mam. Ja, det var mysigt hos Karen... Ja, det verkar omöjligt att få tag på bakplåtspapper. Får börja smöra in smörgåspapperet!

Camilla. Ja, du ska absolut få en brödrapport imorgon! Kram!