torsdag 15 januari 2009

Tåget mellan Nairobi och Mombasa


Nattåget som går mellan Nairobi och Mombasa är en riktig upplevelse. Vi stod på stationen och väntade på tåget som visade sig vara två timmar försenat. Men van vid SJ hemifrån höjer man inte på ögonbrynen. Väl på tåget var elektriciteten avslagen och vi tog fram ficklampan för att leta oss fram till vår kupé (lamporna sattes på först när vi började rulla). Gången var trång och jag fick nästan gå i sidled för att ta mig fram. Vi hade bokat en kupé i första klass på denna förr så omtalade tågpärla. Nu är det slitet, men mysigt. Kupéerna är små, men, ja, håller en helt okej standard. Det är myggnät för fönstrena så att man kan ha dem öppna när tåget på natten åker mot kusten. Det var alldeles stjärnklart när vi åkte ut på savannen och vi var glada att vi valt detta sätt att resa.

I restaurangvagnen var det linnedukar och trerätters, vi beställde vin och snackade lite med två finska tjejer som satt vid vårt bord. När vi kom tillbaka till kupén hade de bäddat och jag sov riktigt gott på den övre slafen. När det ljusnade åkte vi igenom Tsavo National Park och vi såg zebror, impala och struts samt en massa barn som sprang emot tåget när vi sakta tuffade förbi. Frukosten var engelsk och nu började vi känna oss ivriga att komma fram, men på grund av ytterligare försening kom vi fram först vid ett-tiden. Då hade det blivit varmt i kupén och då fläkten var ur funktion blev de sista timarna ganska jobbiga. Annars kan jag verkligen rekommendera tåget. Dessutom känns det säkrare att ta än bussen.

En biljett i första klass kostar drygt 350 kronor (enkel) och här finns mer information.























2 kommentarer:

Emmama sa...

HELT UNDERBAR läsning Susanna! Och jättefina bilder! Och lite försenat, vad är det? There is no hurry in Africa, you know. :)

Marianne sa...

Det där låter mycket bättre än SJ!