torsdag 12 april 2007

Historien om en hund, en get & en åsna

På internetcaféet i Oshakati i norra Namibia, finns en hylla med böcker till salu. Det är mest litteratur av religiös natur, men en bok om singelskap och hur man hittar den rätte har letat sig in. Jag köper en annan bok. Läser och väntar på att huvudkaraktären (en gift fembarnsfar som förlorat tron på livet) ska finna Jesus.

I bilen på väg till vattenfallet Ruacana Falls vid den angolanska gränsen berättar Linnéa, en av döttrarna i familjen, en historia. Det var en gång en hund, en åsna och en get som tog en taxi. Resan kostade fem dollar. Hunden betalar med en tiodollarsedel, åsnan med en femma och geten smiter därifrån utan att betala. Det sägs vara anledningen till att hundar springer efter bilar (vill ha växeln tillbaka), att åsnor står på vägen och inte flyttar sig när bilar kommer (har ju betalat för sig) och att getter springer ifrån vägen så snart en bil kommer (rädda att bli påkomna). Apropå Linnéa dyker svenskklingande namn upp med jämna mellanrum. Linus i fruktdisken väger mina äpplen och både Eva-Lisa och Ingrid har suttit i kassan när jag har betalat.

Någonstans mitt ute på landsbygden, på väg till vattenfallet, passerar vi City Life Pub och en stund senare stannar vi till vid en bar där vår värdpappa pratar en stund med en vän. Plötsligt dyker en himbakvinna upp. Himbas är en avgrening från hererofolket som lever isolerat och försörjer sig på boskapsskötsel. Kvinnorna smörjer in sig i ockra, är barbröstade och vackert utsmyckade.


Inga kommentarer: