fredag 5 juni 2009

Om slummen & om flygande toaletter

I måndags var det nationell helgdag här så jag passade på att boka in en tur till det stora slumområdet Kibera som ligger inte mer än en kilometer från vår lägenhet. Det är det största slumområdet söder om Sahara. I hela Afrika kommer Kibera som nummer två i storlek. Det är oklart hur många som bor där. En del säger mellan 300 000 och 400 000 människor, andra säger en miljon.

Ungdomsorganisationen Kibera Community Youth Programme (KCYP) ordnar många aktiviteter där en är guidade turer i slummen. Till fots. För alternativet är att åka runt i buss. Som på zoo. Det alternativet fanns inte för mig.

Vi betalade 1000 shilling (ungefär en hundring) för tre timmars promenad och pengarna går oavkortat till KCYP:s olika aktiviteter.




















































En man som snidar smycken av koben























Här någonstans spelades scener, i filmen "The Constant Gardener", in.




















Jag gillade att promenera runt i Kibera - barn som lekte, kvinnor som satte ute och flätade varandras hår, små kiosker, barer och affärer överallt. Här lever nog många ett helt liv utan att se något annat. Fattigdomen är naturligtvis påtaglig, men det var ingen som kom fram och tiggde och vi hade inga klungor med barn efter oss där vi gick.











































Simba Hotel står det på husfasaden, men oftast betyder hotell att det är en bar.



















Till vänster om huset forsar avloppsvatten fram som en porlande bäck. Rören är överbelastade och skiten hittar sina egna vägar. Det är också vanligt med ´flying toilets´ här. Man gör tvåan i en påse som man sedan kastar iväg. Vart som helst.











Undrar om mannen bland soporna därnere hittar något






Koka soppa på klövar? Klicka för att bilden ska bli större.





































Genom Kibera löper en tågräls och några gånger per dag åker ett tåg förbi...























2 kommentarer:

Unknown sa...

Intressant inlägg, vilken möjlighet att få komma till ställen som man kanske aldrig annars hade fått se.

Jag läste på Wikipedia att det finns ca 1 toalett/500 personer. Då är det inte svårt att förstå fenomenet med flytande toaletter. Man skulle man inte kunna lägga det i tunnor eller varför inte gräva ner det. Å andra sidan har kanske invånarna i området annat att tänka på.

Fina bilder, ser genuint och faktikst ganska trevligt ut.

En sak som jag funderar på är hur dessa människor reagerar på de guidade turerna. På sätt och viss tycker jag det är en bra idé. Människor ges chansen att de hur det verkligen är och kanske blir det mindre fördomar. Samtidigt så låter det hemskt att man ska åka runt i en buss och titta ut med kameror och grejer. Förstår att du inte valde det alternativet.

Susanna sa...

Sandbarnet. Tack för din långa kommentar! Ja, det var trevligt att besöka Kibera. Jag tror att det är många i Kibera som irriterar sig på att det kommer bussar lastade med turister och långa kameraobjektiv och fotograferar deras vardag som vore de på zoo. Jag förstår att många turister vill besöka Kibera, men av förståeliga skäl är rädda för att göra det på ett annat sätt än med buss. Min förhoppning är att de guidade turerna till fots växer sig större, på det viset kommer de olika grupperna närmare varandra och kanske kan de få bättre förståelse för varandra.

Vad gäller toaletterna är det ett problem som är väldigt omfattande och med tanke på den fattigdom som råder med hunger, inga pengar och så vidare tror jag att man löser problemet bara för stunden även om jag vet att det gjorts satsningar tidigare för att lösa latrinproblemet.