onsdag 5 augusti 2009

I Sverige äter vi lunch samma tid som Mugabe

Tänk att klockan är lika mycket i Zimbabwe som den är i Sverige. Ingen tidsskillnad alls. Och ändå är det så annorlunda. Inte för att det är skillnaden i tid som skapar skillnad i kultur och sådant, men jag kan inte låta bli att tycka att det känns en smula märkligt.

Lite som att det är mindre konstigt att det är stor skillnad mellan Sverige och Kambodja för att sydostasien ligger cirka sex timmar bort. Men en plats känns kanske längre bort om det är tidsskillnad. Men Australien känns väl kanske närmare än Zimbabwe ändå, så det stämmer ju inte. Men där är det väl likheter i kultur som får en att känna närhet. Vad säger ni?

Tänk att vi här i Sverige dricker vårt morgonté vid ungefär samma tidpunkt som zimbabwierna och äter lunch vid ungefär samma tid som Mugabe. Han sätter sig vid sitt dukade bord i sitt residens i Harare och vi sätter oss ner vid vårat bord i Stockholm. Samma tid, men det andra är helt olika. Det känns mer märkligt att vi äter vid samma tid än om han hade ätit lunch i Zimbabwe när det var natt i Sverige.

Om jag feberyrar? Nej, men det är nog dags att sova nu.

2 kommentarer:

Marianne sa...

Va? Är det ingen tidsskillnad Zimbabwe - Sverige? Det är en timmes skillnad till Egypten. Utom när vi är osynkade i sommartid och sånt.

Kram!

Susanna sa...

Marianne. Det stämmer! Men det blir en timmes skillnad när Sverige går över till vintertid. I Kenya var det en till två timmars skillnad beroende på sommartid och vintertid.

Kram