söndag 5 augusti 2007

Plötsligt smäller det!

Kambodja, 2004. Cambodian Mine/UXO Victim Information Systems (CMVIS) kontor i Kampong Cham är inrymt i Röda korsets lokaler. Organisationen, som startades på initiativ av Röda korset och Handicap International år 1996, arbetar med att samla information, sammanställa och analysera statistik rörande minskadade i Kambodja. Här har jag bokat en intervju med Sao Leang som arbetar som informationssamlare sedan tre år tillbaka.

När en minolycka sker kontaktar det lokala Röda korscentret (det finns ett center i Kampong Chams samtliga 16 distrikt) CMVIS och Sao Leang åker till sjukhuset för att intervjua den minskadade personen. Varje månad besöker han varje distrikt i provinsen och samlar information. Därefter informeras deras samarbetspartner Cambodian Mine Action Center (CMAC) om vart olyckan inträffat så att de, i sin tur, kan röja minfältet.

Från januari t.o.m. augusti år 2004 skadades 38 personer av minor eller UXO (31 män och sju kvinnor, varav 17 var barn) och åtta personer dödades (7 män och en kvinna, varav två var barn) i Kampong Cham. Sao Leang berättar att många av olyckorna sker ute på gummiplantagen.

Den första september år 2004 skadades åtta män av en UXO (odetonerat vapen) när de arbetade på ett plantage i distriktet Dombei. En av dem såg UXO:n och böjde sig ner för att slänga iväg den. BOOM! Samtliga fick föras till sjukhus. När vi pratar ringer Sao Leangs telefon. En man från Kampong Cham, som är på besök i provinsen Banteay Mean Chey i norra Kambodja, har just blivit skadad av en mina. Olyckan kommer att dokumenteras i den provins där det inträffade, men Sao Leang kommer att hållas informerad om händelseförloppet.

Inga kommentarer: